Vijver onderhoud
Uw vijver onderhouden
Tijdig uw vijver onderhouden zorgt ervoor dat u niet plots voor verrassingen komt te staan en dat u kunt blijven genieten van een heldere en gezonde vijver!
Als u uw vijver op de juiste manier lijft onderhouden heeft u minder kans op algen, een gezondere en veilige omgeving voor mens, vis en dier om in te zwemmen, een gezonde groei omgeving voor de vijverplanten en de biotoop van de vijver en minder kans op disbalans in de waterkwaliteit.
De Waterkwaliteit van de vijver is een zeer belangrijke pijler bij het onderhoud van uw vijver. Door regelmatig uw water te testen, kunt u zien hoe het er met uw vijver voor staat en welke stoffen het tekort komt of teveel heeft. Waarop u tijdig kan bijsturen om de waterkwaliteit te verbeteren met bepaalde middelen om een extreme disbalans en daarmee bijvoorbeeld extreem algen groei of troebel water te voorkomen. U kunt u waterkwaliteit testen met een test-kit verkrijgbaar in onze webshop. Of u kunt uw vijverwater gratis bij ons vijvercentrum laten testen waarop wij u meteen advies kunnen geven. Voor meer informatie over watertesten kunt u hier verder lezen.
Naast het testen van de waterkwaliteit zijn er meerdere zaken die u regelmatig moet onderhouden aan uw vijver. Denk hierbij aan goed onderhoud aan de vijvertechniek, Goed onderhouden vijver techniek levert betere prestaties en gaat langer mee.
Maar ook een grote opfris beurt in het voorjaar en een afbouw onderhoudsbeurt in de winter, onderhoud aan vijverplanten en het onderhouden van de gezondheid van uw vijvervissen. Door regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van uw vijver, kunt u optimaal blijven genieten van uw vijver en voorkomt u problemen op de lange termijn.
Het is dan ook aan te raden om professionele hulp in te schakelen voor advies over het juist onderhouden van uw vijver of zelfs om het vijveronderhoud uit handen te nemen. Een goed onderhouden vijver is een duurzame vijver, kost uiteindelijk minder geld en kan je meer en langer van genieten.
Wilt u meer informatie over onze vijveronderhoudsservice en kosten van het vijveronderhoud voor uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Algemeen onderhoud vijver
Het onderhoud van uw vijver is essentieel om ervoor te zorgen dat uw vijver gezond en mooi blijft. Er zijn verschillende taken die u kunt uitvoeren om uw vijver in goede conditie te houden.
Bladeren en ander afval verwijderen
Zo moet u regelmatig bladeren en ander afval verwijderen uit de vijver en van het wateroppervlak. Want bladeren en ander afval kunnen zich ophopen in uw vijver en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Dit kan met een handig vlak schepnet.
Filters en pompen schoonmaken
Het regelmatig schoonmaken van sponzen/filters en pompen. Filters en pompen zijn belangrijke onderdelen van uw vijver en moeten regelmatig worden schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze optimaal blijven werken en de waterkwaliteit op peil blijft. Voor het reinigen van de pomp zou u de pumpcleaner kunnen gebruiken. Tip: voeg bacteriën toe na het schoonmaken van de filter.
Waterkwaliteit controleren
Tevens ook met regelmaat de waterkwaliteit controleren. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor een gezonde vijver. Het is het DNA van de vijver en aan de waterkwaliteit kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van de vijver. Het is daarom belangrijk om dit met regelmaat te controleren en indien nodig actie te ondernemen. U kunt hier de eenvoudige Oase teststrips voor gebruiken.
Snoeien van vijverplanten en waterplanten
Het snoeien van vijverplanten en waterplanten. Waterplanten kunnen snel groeien en de vijver overwoekeren. Het is belangrijk om regelmatig waterplanten te snoeien om de groei onder controle te houden en uw vijver mooi te houden. U kunt hiervoor de Oase FlexiCut gebruiken of de Velda Duo Pond Tool.
Controleren op ziektes en plagen
De vijver controleren op ziektes en plagen. Ziektes en plagen kunnen zich voordoen in uw vijver en de gezondheid van uw vissen en planten in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw vijver te controleren op ziektes en plagen. Heeft u hierbij hulp nodig? U kunt bij ons langskomen voor een visonderzoek. Voor meer informatie neem contact met ons op.
Water verversen
En ten slot wanneer nodig het water verversen. Als de waterkwaliteit van uw vijver niet optimaal is, kan het nodig zijn om water te verversen. Dit zorgt ervoor dat de waterkwaliteit weer op peil komt en uw vijver gezond blijft. Maar let op! Dit kunt u niet zomaar doen en met elk soort water. Want dan kan het nou juist voor de waterkwaliteit van uw vijver helemaal verkeerd uitpakken. Vraag voor uw vijversituatie altijd advies bij een vijverexpert voor u het water gaat verversen.
Of u nu een nieuwe vijver heeft laten aanleggen of een bestaande vijver wilt onderhouden, het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. In de winterperiode is het onderhoud van uw vijver anders dan in het voorjaar. Ook elke verschillende soort vijverplant heeft ander onderhoud nodig. En bij een zwemvijver is het onderhoud ook anders dan bij een koi-vijver.
Hieronder worden alle verschillende factoren en situaties van het onderhoud aan uw vijver nader uitgelegd.
Maar let op! Elke vijversituatie is anders. Deze stelregels voor onderhoud aan de vijver zijn globaal en kan bij u anders van toepassing zijn. Vraag daarom vrijblijvend advies bij een van onze vijverexperts om te weten wat u moet doen om uw vijver duurzaam, helder en gezond te houden.
Waterkwaliteit vijver
Als eigenaar van een vijver is het belangrijk om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden. De waterkwaliteit kan namelijk invloed hebben op de gezondheid van de vijvervissen en vijverplanten in de vijver. Tevens beïnvloedt het de helderheid van uw vijver. Om de waterkwaliteit te meten, kunt u gebruik maken van verschillende tests. Hierbij is het meten van de pH-waarde en de KH/GH-waarde van belang. Dit geeft een indicatie van de zuurtegraad en de hardheid van het water. Wanneer deze waardes niet in orde zijn, kunnen er problemen ontstaan met de algen groei en de waterhardheid. Wat indirect problemen kan geven aan de gezondheid van uw vijverplanten en uw vijvervissen.
Bij het testen van de waterkwaliteit wordt dus gekeken welke stoffen er te veel of te weinig aanwezig zijn om uw vijver helder en gezond te houden of te krijgen. Onze vijverexperts kunnen u aan de hand van de resultaten advies geven over welke middelen uw vijver nodig heeft om de juiste waterkwaliteit te krijgen.
Algen en waterhardheid
Algen kunnen een grote invloed hebben op de waterkwaliteit van de vijver. Ze kunnen zorgen voor een tekort aan zuurstof en een overmatige groei van algen kan schadelijk zijn voor de vissen in de vijver. Ze kunnen hierin verstrikt raken en daarnaast kan de waterhardheid van invloed zijn op de gezondheid van de vissen. Een te hoge waterhardheid kan zorgen voor problemen met de huid van de vissen en kan leiden tot nierproblemen.
Toevoegen van filterinstallaties
Om de waterkwaliteit van de vijver te verbeteren, kan het toevoegen van vijverfilterinstallaties een goede oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar die kunnen helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en het verbeteren van de waterkwaliteit. Denk hierbij aan biologische filters, plantenfilters, mechanische filters of UV-filters. Wilt u weten wat het beste bij uw vijver past? Vraag dan om advies bij een van onze vijverexperts.
Verwijderen van afval en dode planten
Om de waterkwaliteit van de vijver op peil te houden, is het ook belangrijk om regelmatig afval en dode planten te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een schepnet of door de vijver regelmatig schoon te maken met een vijverstofzuiger. Ook kunt u skimmers en bodemdrains toevoegen bij de aanleg van uw vijver. Er zijn verschillende soorten skimmers. Zo zijn er oppervlakte skimmers die het blad en organisch afval van het wateroppervlak zuigen. En er zijn zij- en bodemdrains deze zuigen het afval van de bodem en het water via de zijkant aan. Zo voorkom je dat er te veel afvalstoffen in het water blijven zitten en dat organische afvalresten op de bodem belanden en een ongezonde slib laag gaan vormen die afvalstoffen en gifstoffen af geeft aan het vijverwater .
Door regelmatig onderhoud aan de vijverplanten en vijverbodem verbetert u de waterkwaliteit van de vijver.
Waterkwaliteit testen
U kunt de waterkwaliteit van de vijver zelf testen met een watertest strip. Deze kunt u kopen in onze webshop. Meer uitleg hierover, over de testwijze en het aflezen van de resultaten kunt u vinden op onze pagina over waterkwaliteit testen. Het is niet altijd even gemakkelijk en accuraat om dit zelf thuis te testen. Bent u hier niet zeker over en wilt u dit liever door een vijverexpert laten doen? Dan bent u meer dan welkom bij ons vijvercentrum. Wij testen gratis uw vijverwater en kunnen u daarop meteen advies geven. Hoe dit in zijn werk gaat en wat u daarvoor nodig heeft kunt u ook lezen op onze pagina over vijver watertesten.
Algen troebele vijver
Oorzaken van algen in de vijver
Te veel algen groei is een veelvoorkomend probleem in vijvers en zwemvijvers. Dit komt doordat algen gedijen in water met veel voedingsstoffen en zonlicht. Oorzaken van het ontstaan van algen zijn onder andere overmatig voeren van vissen, te weinig zuurstofplanten in de vijver, te veel onopgeruimd organisch afval in het water, te veel zonlicht op het wateroppervlak en te zacht water (GH en KH onder de 8).
Gevolgen van algen voor de vijver en vijvervissen
Algen kunnen grote gevolgen hebben voor de waterkwaliteit in de vijver. Door de groei van algen kan het water troebel worden en kan er zuurstofgebrek ontstaan. Dit kan leiden tot sterfte van vijvervissen, afbraak en verpietering van vijverplaten en sterfte van andere waterdieren. Bovendien kunnen te veel algen zorgen voor een onaangename geur en een groene troebele vijverwater kleur.
Voorzorgsmaatregelen overmatig algengroei
Om overmatig algengroei in de vijver te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan de vijver te plegen. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van meer zuurstofplanten en het verminderen van de hoeveelheid voer voor de vissen. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende schaduw op het wateroppervlak. Algen gedijen met veel zonlicht. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van waterlelies waarvan de grote bladeren veel schaduw geven. Ook een filterinstallatie met UV-C werkt zeer goed om zweefalgengroei te voorkomen.
Wilt u meer informatie over het nemen van maatregelen om overmatig algengroei te voorkomen neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Algen in de vijver en nu?
Wanneer er toch overmatig algen ontstaan zijn in de vijver en de vijver groen en troebel is, zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te gaan. Zo kunnen er natuurlijke methoden worden ingezet, zoals het toevoegen van extra zuurstof aan het water door bijvoorbeeld een luchtpomp en het plaatsen van meer zuurstofplanten. Ook kunt u kiezen om er een filterinstallatie op te zetten met UV-C-lampen. Wilt u hulp bij het helder krijgen van uw vijver neem dan contact met ons op. Of laat bij ons uw vijverwater testen dan kunnen we zien wat hiervan de oorzaak is om zo een goed adviesplan te maken om uw vijver weer helder en schoon te krijgen.
MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!
Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!
Wij zijn experts in;
– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteits vijverproducten
– Het geven van profesioneel vijver advies
Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!
Vijvervissen en vijverplanten
Voeding van de vijvervissen
Een belangrijk aspect van vijver onderhoud is het voeren van de vissen. Het is van groot belang om de vissen niet te veel te voeren. Overvoeding kan leiden tot vervuiling van het water, wat kan leiden tot algengroei en wat weer kan leiden tot een slechte waterkwaliteit. Wat indirect weer leid tot gezondheidsproblemen bij de vijvervissen. Zorg er daarom voor dat je de hoeveelheid voer afstemt op de behoefte van de vijvervissen. Dit is ook af te meten aan de snelheid dat de vijvervissen het opeten. Als de vissen het niet binnen 5 minuten op hebben mag je het restant uit de vijver scheppen met een schepnet om te voorkomen dat het in het water oplost.
Vijverplanten onderhoud
Om de vijver gezond en in balans te houden, is het zoals hier boven omschreven, belangrijk om dode planten en bladeren uit de vijver te verwijderen door regelmatig met een vijverschepnet de bladeren van het wateroppervlak te verwijderen en eventueel doormiddel van een vijverstofzuiger de dode resten en sliblaag op de bodem op te zuigen. Maar daarnaast is het ook aan te raden om overmatige plantengroei in voorzorg te snoeien. Dit kan met een vijverplanten snoeischaar. Wilt u dit liever uitbesteden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we kijken wat we voor u kunnen doen.
Onderhoud van vijverplanten en vijvervissen per seizoen
Vijver onderhoud is een doorlopend proces dat het hele jaar door plaatsvindt. Maar in het najaar en in het voorjaar heeft de vijver net even wat extra aandacht nodig. In het najaar is het belangrijk om de vijver schoon te maken en bladeren te verwijderen. Ook kan er gekeken worden of sommige vijvertechniek op een lagere stand gezet kunnen worden maar hier meer over later bij onderhoud vijvertechniek.
Tevens kan er in de herfst een vijverafdeknet geplaatst worden om blad inval te voorkomen. In de winterperiode is het aan te raden om een ijsvrijhouder te gebruiken om zuurstoftekort voor de vijvervissen te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren. Kijk hiervoor bij onze Tips & Tricks over uw vijver winter klaar maken. Daarbij hoeven de vijvervissen naar de winter toe steeds minder gevoerd te worden. Wat de vissen precies nodig hebben in de winter verschilt per vijversituatie en per soort vijvervissen. Kijk hiervoor bij onze Tips en Tricks over het voeren van uw vijvervissen.
In het voorjaar kunt u de vijver opnieuw inrichten en vijverplanten toevoegen. Meestal zijn er wat vijverplanten die de winter niet hebben overleefd deze moeten dan verwijderd worden. En zo is er weer plaats om nieuwe frisse vijverplanten toe te voegen. Ook kan het zijn dat er door bladinval en afbraak van vijverplanten een sliblaag is gevormd op de vijverbodem. Deze kunt u dan schoonmaken met een vijverstofzuiger. In onze webshop vindt u diverse vijverstofzuigers. Kijk hiervoor naar de specificaties om te zien welke bij uw vijversituatie past. Vindt u de aanschaf van een vijverstofzuiger te groot? Dan kunt u ook altijd een vijverstofzuiger bij ons huren. Voor prijzen en beschikbaarheid neem gerust contact met ons op.
Naast de grote schoonmaak in het voorjaar en het voorbereiden op de kou, het bladinval en in de winterstand zetten in het najaar, moet u tijdens de zomer en winter zelf, de vijver nog steeds regelmatig in de gaten houden. Dit voornamelijk door het vijverwater te testen. Zo zorgt u ervoor dat u de waterkwaliteit in de gaten houdt en de vijver ten alle tijden gezond blijft voor uw vijvervissen en vijverplanten.
Waterlelies onderhoud
Waterlelies zijn prachtige planten die veel sfeer geven aan de vijver. Om ze mooi te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien en oude bladeren te verwijderen. Daarnaast dient u de waterlelies op de juiste diepte te plaatsen om een goede groei te bevorderen.
Vijveraanleg en onderhoud
Bij het aanleggen van een vijver en het beplanten van de vijverplanten is het belangrijk om rekening te houden met het toekomstig onderhoud. Kies bijvoorbeeld voor vijverplanten die weinig onderhoud vergen, winterhard zijn en zorg voor een goede balans tussen vijvervissen en vijverplanten. Een tip hierbij is; het planten van vijverplanten in vijvermanden. Zo kunt u gemakkelijker wanneer nodig de vijverbodem schoonmaken en eventueel de vijverplanten indien nodig verwijderen. Blijf daarnaast het hele jaar door aandacht besteden aan het onderhoud van de vijverplanten om de vijver gezond en in balans te houden.
Onderhoud vijverfilters en vijverpompen
Het reiniging van de vijverfilter en de vijverpomp is een belangrijk onderdeel van het vijveronderhoud. Door regelmatig de filters en het filtermateriaal te reinigen en het filtermateriaal zoals de filtersponzen en filterzeven te vervangen, zorgt u ervoor dat de waterkwaliteit optimaal blijft. Ook is het belangrijk om de pompinlaat schoon te maken en de waterstroom te controleren, zodat de vijverpomp en vijverfilter goed blijft werken en hiermee de vijver helder en schoon houdt. Welk onderhoud vereist is verschilt per vijverfilter en per vijverpomp. Kijk hiervoor bij onze tips en tricks over het schoonmaken en onderhouden van verschillende vijverpompen en vijverfilters. Heeft u hulp of advies nodig bij het onderhoud van uw vijverfilter of vijverpomp? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze vijveronderhoudsservice. Wij helpen u graag bij het onderhouden van uw vijver of zwemvijver. Want een goed onderhouden vijver is een duurzame vijver waar u langer plezier van heeft. Met onze expertise zorgen wij ervoor dat uw vijver in topconditie blijft!
Vijver bacteriën onderhoud
Vijverbacteriën zijn van groot belang voor het onderhoud van uw vijver. Er zijn goede en slechte bacteriën in de vijver aanwezig. De goede bacteriën zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgebroken en omgezet in voedingsstoffen voor planten en vissen. De slechte bacteriën kunnen daarentegen zorgen voor gezondheidsproblemen bij vijvervissen en zorgen voor een slechte waterkwaliteit. Het is daarom belangrijk om de waterkwaliteit regelmatig te controleren en bij te sturen met vijverbacteriën waar nodig.
Om de werking van vijverbacteriën te optimaliseren, is het voeden van de bacteriën belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door middel van speciale vijverbacteriënvoeding. Ook het toevoegen van extra bacteriën aan de vijverfilter bij het opstarten van het vijverseizoen kan helpen om de werking te verbeteren.
Een ander belangrijk aspect van het behouden van een goede balans in vijver bacteriën is het regelmatig reinigen van het filtermateriaal. Maar dit moet wel zodanig gedaan worden dat u de goede bacteriën nou juist niet wegspoelt. Hierover kunt u meer lezen bij de tips en tricks over het schoonmaken van uw filter. Door de filter op de juiste manier schoon te maken voorkomt u dat het filter verstopt raakt en de bacteriën niet meer goed kunnen functioneren.
Het onderhoud van de vijver verschilt per seizoen. Ook het bacterieleven van een vijver vergt per seizoen ander soort aandacht en zorg. Door regelmatig de waterkwaliteit te controleren, de bacteriën goed te voeden en het filtermateriaal te reinigen, zorgt u ervoor dat uw vijver in topconditie blijft. Voor hulp en advies bij het onderhoud van uw vijver kunt u altijd terecht bij ons bedrijf. Wij bieden verschillende diensten aan om uw vijver in optimale conditie te houden, zowel in het voorjaar als in de winter.
Advies of hulp nodig bij het onderhoud van uw vijver?
Advies of hulp nodig bij het onderhoud van uw vijver? Onze specialisten hebben meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche en staan klaar om u te helpen. Of het nu gaat om het onderhoud van een siervijver, koi vijver, natuurvijver, hybridevijver of een zwemvijver, wij nemen graag het werk uit handen!
Het voorjaar is de perfecte tijd om uw vijver onder handen te nemen en klaar te maken voor de zomer zodat u en uw gezin er optimaal van kunnen genieten met lekker weer! Het is dan belangrijk om de vijver schoon te maken, op te knappen en te controleren op eventuele beschadigingen en vervuiling na de winter. Ook het bijwerken van de vijverbeplanting en het toevoegen van nieuwe vijvervissen kan in deze periode gebeuren.
Wilt u hierbij advies of hulp? Maak dan een afspraak zodat we in kunnen plannen. Het voorjaar is bij ons het drukste moment dus wilt u graag onze hulp neem dan tijdig contact op!
In de winterperiode is het van belang om de vijver goed voor te bereiden op de koude maanden. Denk hierbij aan het afdekken van de vijver met vijvernetten om bladeren en takken op te vangen en het plaatsen van een ijsvrijhouder om schade aan de vijver en vijvervissen te voorkomen. Ook dan kunnen we u helpen, maak ook hiervoor tijdig een afspraak.
Naast onderhoud kunt u ook bij ons terecht voor vijveraanleg en vijveradvies. Want een goed aangelegde vijver is duurzaam en vergt op langer termijn minder onderhoud! Onze vijverexperts kunnen u helpen bij het ontwerpen en de aanleg van uw droomvijver. Wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw tuin en uw wensen. Heeft u advies of hulp nodig bij het onderhoud van uw vijver of bij de aanleg van uw vijver? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze experts. Wij staan altijd voor u klaar!
DOWNLOAD HIER UW GRATIS VIJVERBROCHURE VOOR INFO & INSPIRATIE
Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver?
Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatie gesprek!
Nog geen idee wat voor vijver u precies wilt?
Kijk dan eens in onze GRATIS te downloaden vijverbrochures voor meer info & inspiratie!
WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?
Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.
WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!
VOOR EEN GEZONDE & HELDERE VIJVER
REGELMATIG UW VIJVERWATER TESTEN
Onze experts kunnen bij ons vijvercentrum uw vijver water GRATIS testen & direct advies geven.
U kunt uw vijverwater zelf testen met verschillende soorten thuis-testen.
Hier kunt u de waterwaarden uit uw thuistest invullen en krijgt u gratis advies.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle vijver aanbiedingen, vijver tips, ontwikkelingen en trends.