De vijver voorbereiden op de winter

Wintertips voor de vijver

Volgens de weerkundigen begint de herfst op 1 september. De bomen zullen hun bladeren verliezen en de temperatuur zal dalen. Het wordt langzaam kouder en de dagen worden korter. Het vijverseizoen loopt hiermee langzaam ten einde en de vijver bereidt zich voor op de winterperiode. Ook rondom de vijver zullen hierdoor een aantal aanpassingen plaatsvinden, om zo onbezorgd de winter door te komen. Daarom nemen wij u graag mee in het nodige najaar onderhoud van deze periode. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Sfeervolle vijververlichting

De dagen worden korter en het wordt weer eerder donker. Hoewel de temperatuur het nog toelaat om in de avond, nog heerlijk te genieten rondom de vijver. In deze periode kunt u optimaal gebruik maken van uw vijververlichting.

– Voorkom bladeren in uw vijver– Een welverdiende oppepper– Aangepast voerschema– De hardheid van uw vijverwater– Vijverpomp niet aanzuigen vanaf de bodem!– Vijver ijsvrij houden
Oase LunAqua Power LED XL kopen
Najaarbeurt onderhoud vijver

Voorkom bladeren in uw vijver

In het najaar verliezen veel bomen hun bladeren. Schepnetten komen ook goed van pas in deze periode, hiermee kunt u de takken en vallende bladeren uit de vijver scheppen. De bladeren en kleine takken zullen namelijk de vijver vervuilen en vormen op de bodem in korte tijd een sliblaag. Bij dit proces zullen er rottingsgassen ontstaan. Wist u dat deze rottingsgassen schadelijk zijn voor uw vissen?

Afdeknetten voorkomen ook dat d bladeren en kleine takken in uw vijver terecht komen. Er wordt dan ook geadviseerd om vroegtijdig gebruik te maken van een vijvernet. Vindt u een vijvernet ontsierend? Of wilt u zelf niet elke dag de bladeren uit de vijver scheppen? Dan kunt u gebruik maken van een skimmer. Dit product houdt het wateroppervlak voor u schoon.

Een welverdiende oppepper

Naast het weren van bladeren in uw vijver, wordt geadviseerd om gebruik te maken van Autumn/Winter Prep bacteriën.  Deze vijverbacteriën helpen de afbraak van bladeren, bezinksel en ander organisch materiaal te versnellen. Ook helpt de Autumn/Winter Prep uw vissen een gezond immuunsysteem te behouden. Specifiek voor de aankomende periode zitten hier bacteriestammen in die ook werken bij koude temperaturen en onder donkere omstandigheden, denk aan ijs en sneeuw.

Aangepast voerschema

De buitentemperatuur daalt in deze periode. Toch zal het vijverwater vroeg in de herfst nog redelijk op temperatuur blijven. Houdt er rekening mee dat uw vijvervissen zich in deze periode klaar maken voor de wintermaanden. Voer uw vissen in deze periode licht verteerbaar visvoer. De hoeveelheid visvoer kunt u minderen naarmate dat de watertemperatuur daalt. In deze periode kunt u dan ook het beste Wheat-Germ visvoer voeren. Wheat-Germ staat voor voer met tarwekiemen. Dit maakt het voer licht verteerbaar waardoor ook bij koudere temperaturen uw vissen nog steeds voldoende voedingstoffen binnen krijgen.

Als laatste zal de behoefte aan eten van een vis veranderen in de winterperiode. Daarom adviseren wij bij een watertemperatuur tussen 10°C en  12°C te voeren met visvoer gebaseerd op Wheat-Germ. Onder de 5°C adviseren wij te voeren met een zinkende korrel gebaseerd op Wheat-Germ. Het voordeel van de zinkende korrel is dat de vissen niet meer in aanraking komen met de koude buitenlucht. Hierbij blijft het wel belangrijk om het gedrag van uw vissen te observeren. Vissen die namelijk in deze periode niet zwemmen, hebben nauwelijks behoefte aan voer. Het is niet de bedoeling om vissen die stil op de bodem liggen “wakker” te maken met zinkende korrels. Wilt u meer lezen over dit onderwerp, bekijk hier dan het blog “Wat voer ik mijn vijvervissen bij een lagere watertemperatuur?”

De hardheid van uw vijverwater

In de herfst valt meestal veel regen, dit kan als gevolg hebben dat de hardheid van uw vijverwater sterk terugloopt. De KH wordt namelijk verbruikt om de pH van uw vijver te bufferen. Wanneer de KH te ver terugloopt, ontstaat er een risico op zuurval. Ook wel bekent als de pH crash. Onze vijverspecialisten raden u dan ook aan om regelmatig uw water te testen.

Watertesten

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Vijverpomp niet aanzuigen vanaf de bodem!

Wanneer de temperatuur daalt, dient er een aanpassing plaats te vinden betreffende de aansluiting van uw vijverpomp. Het is belangrijk dat de pomp niet meer aanzuigt vanaf de vijverbodem. Bij koud water bevindt zich hier namelijk vijverwater met de hoogste temperatuur. Vissen overwinteren dan ook in dit water. Het water richting de oppervlakte wordt echter steeds kouder. Vandaar dat het ijs ook drijft.  Wanneer het warmere bodemwater dus wordt weggepompt, krijgen de vissen het steeds zwaarder om te overwinteren.

De beste oplossing is om de pomp het vijverwater hoger te laten aanzuigen. Dit kan bijvoorbeeld door een andere aanzuiging op de pomp met een satelliet. Ook kunt u de pomp aansluiten op een skimmer. Het water zal dan vanuit het wateroppervlakte worden aangezogen. Waardoor het water op de vijverbodem met rust wordt gelaten.

Een andere mogelijkheid is om de vijverpomp te plaatsen op een plateau, wanneer deze aanwezig is, in de vijver. Ook adviseren wij wanneer de vijverpomp beschikt over een energiezuinige stand, de pomp hierop in te schakelen.

Bij ondiepe vijvers is het anders

Bij ondiepe vijvers is het aanzuigen van de pomp een ander verhaal.  Onder ondiepe vijvers vallen vijvers van 60 centimeter of minder diep. Hierbij adviseren wij u de pomp stil te zetten in de winter. Ondanks dat u misschien kunt aanzuigen via een extra inlaat, zal het bodemwater toch worden aangezogen. Waardoor het evenwicht in de waterlagen verstoord wordt.

Houdt er wel rekening mee dat wanneer u de pomp stil zet en wilt opbergen voor de winter. De vijverpomp eerst 24 uur gedompeld dient te worden in pumpcleaner. Hierdoor wordt  opdrogen van kalk en indikken van slib namelijk aanzienlijk verminderd.

Vijver ijsvrij houden

Ook bestaat er in deze periode weer kans op vorst. Zorg ervoor dat de vijver nooit geheel dichtvriest. Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een ijsvrijhouder of skimmer. Hierdoor wordt er een continu wak in de vijver gecreëerd, waardoor er gasuitwisseling kan blijven plaatsvinden met de buitenlucht. Wanneer er namelijk geen gasuitwisseling plaatsvindt, kan het water geen zuurstof opnemen. Ook kunnen kooldioxide en andere gassen niet worden afgevoerd. Wees voorbereid om deze problemen te voorkomen. Sla nooit met een voorwerp op het ijs, om een wak te maken.

DOWNLOAD HIER UW GRATIS VIJVERBROCHURE VOOR INFO & INSPIRATIE

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver?
Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatie gesprek!

Nog geen idee wat voor vijver u precies wilt?
Kijk dan eens in onze GRATIS te downloaden vijverbrochures voor meer info & inspiratie!

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!
  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Toon van De Scheper in Oirschot

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

VOOR EEN GEZONDE & HELDERE VIJVER

REGELMATIG UW VIJVERWATER TESTEN

U kunt uw vijverwater zelf testen met verschillende soorten thuis-testen.

Hier kunt u de waterwaarden uit uw thuistest invullen en krijgt u gratis advies.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle vijver aanbiedingen, vijver tips, ontwikkelingen en trends.