Over siervissen

Siervissen kopen doet u bij Vijvercentrum De Scheper

Een vijver is natuurlijk pas echt compleet als er mooie vijvervissen rondzwemmen. Om een gezond vijvervissen-bestand te hebben en te behouden zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Op deze manier kunt u pas echt veel plezier aan uw vijver beleven.

Want vijvervissen zorgen voor leven en kleur in uw vijver. Dagelijks voeren is al een mooie bezigheid. Dit geeft plezier en rust. En zeg nu zelf: wat is er mooier om in uw eigen tuin te genieten en tot rust te komen?

Siervissen zijn daarbij een mooie toegevoegde waarde. Siervissen zijn vissen die gehouden worden vanwege hun uiterlijke schoonheid en niet voor consumptie. Het zijn dus vissen die puur als huisdier worden gehouden. Dit kan in een aquarium of in een vijver in de tuin. Of sommige kiezen er zelfs voor een vijver boven de grond te bouwen in hun huis of onder een veranda.

Siervissen zijn er in allerlei kleuren, maten, vormen en patronen. Bekende soorten siervissen zijn bijvoorbeeld gewone goudvissen, sluierstaarten, sarasas, shubunkin’s, goudwinden, graskarpers, steuren en koi. De laatste drie zijn officieel ook siervissen maar omdat deze andere verzorging en andere vijveromstandigheden vereisen dan de rest van de siervissen maken wij hier onderscheid in.

Het verschil is dat er bij alle soorten karpers, dus zowel graskarpers als koi karpers de vijver anders ingedeeld en gebouwd moet worden. Dit geld ook voor een vijver waar steuren in komen. Deze soorten vijvervissen zoeken naar voedsel op de bodem waardoor ze de bodem om wroeten en waterplanten kapot maken. Tevens kunnen deze vissen verstrikt raken in de waterplanten. Daarbij stoten deze vijvervissen vele malen meer ontlasting uit dan andere siervissen waardoor een dergelijke vijver andere filtratie en beluchting nodig heeft.

Dus een vijver waar koi, graskarpers of steuren in gehouden worden kunnen geen waterplanten of zuurstofplanten bevatten. We onderscheiden dus in dit verhaal de siervissen van de koi, graskarpers en steuren. Wilt u meer weten over het houden van koi’, graskarpers of steuren kijk dan bij de berichten over koi’s, graskarpers of steuren.

Bij siervijvers met enkel en alleen siervissen (dus buiten graskarpers, koi en steuren om) kunnen wel waterplanten en zuurstofplanten aangebracht worden. Sterker nog dit is noodzakelijk en bevorderlijk voor de gezondheid van de siervissen.

Het houden van siervissen als huisdieren vereist dus enige kennis van hun verzorgingsbehoeften, zoals de waterkwaliteit, de juiste filtratie, de juiste beluchting en pompen-systeem, of er wel of geen waterplanten bij mogen en welke dan, de grootte van de vijver of het aquarium en de juiste voeding voor de juiste soort vis op het juiste moment met de juiste hoeveelheid. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Dus waar moet ik op letten als ik een vijver ga aanleggen en daarbij vijvervissen ga aanschaffen?

Als u een vijver aan gaat leggen moet u dus als eerst bedenken wat voor vijvervissen u wilt gaan houden. Vervolgens als u hier een keus in hebt gemaakt en weet hoe u uw vijver moet inrichten voor het bepaald soort vijvervissen dat u wilt gaan houden dan zijn er nog een aantal dingen na te lopen zoals:

1. Hoeveel vijvervissen kunnen er in mijn vijver?

Koop niet te veel vissen. Dat is ons advies! Als stelregel moet je eigenlijk aanhouden dat je per m3 inhoud vijver niet meer dan 2 volwassen goudvis soorten mag houden. Dit is ca. 40 tot 50cm lengte maximaal. Dus stel u heeft een vijver met een inhoud van 5 kubieke meter, is het mogelijk om 200 cm (aan totaal lengte) vijvervissen te houden. Dat lijkt erg weinig. Maar op deze manier houdt u rekening met de groei die de vissen kunnen maken en bovendien geeft u ze voldoende ruimte. Ook zal de kans op vervelende ziekten op deze manier aanmerkelijk verlaagd worden.

2. Welke soort vijvervissen kunnen bij elkaar?

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke soorten siervissen wel en niet goed samen kunnen leven in dezelfde ruimte. Dit om dat sommige siervissen nou juist andere siervissen zien als een lekker hapje. En het is natuurlijk zonde als in no time de helft van je vijver of aquarium elkaar opgegeten heeft. Over het algemeen kunt u de volgende siervissen gemakkelijk samen in een vijver plaatsen;

    • Goudvissoorten zoals; Sarasa, comeetstaarten en shubunkins
    • Goudwinde of Blauwwinde
    • Goudelritsen

U kunt hier ook steuren en koi’s bij zetten alleen dan moet u dus wel de vijver anders aanleggen. Zonder waterplanten en zonder zuurstofplanten. Dit houdt dan ook in dat u meer moet voeren en een ander filtersysteem moet gebruiken.

Vijvervissen waar u rekening mee moet houden en niet gemakkelijk bij andere vijvervissen kunt zetten, zijn zonnebaarzen. Een zonnebaars is een zeer mooie vis. Maar het is een roofvis dus als de overige vijvervissen jongen hebben zal de zonnebaars deze als voedsel zien. Een andere eigenschap van de zonnebaars is dat deze soort vijvervis zich uitermate snel voorplant. Dus als er meer dan 1 exemplaar in de vijver zit zullen zich razend snel voortplanten en voor u het weet zijn alle andere vissen opgegeten en zit uw vijver vol zonnebaarzen.

Daarom dan ook dat zonnebaarzen niet meer verkocht mogen worden. Heeft u nu al zonnebaarzen in uw vijver tevens ook om over populatie van de andere vissen tegen te gaan, dan is ons advies om er zoveel mogelijk te verwijderen tot u maar 1 zonnebaars over hebt. Uitzetten in de natuur is strafbaar. Het is vervelend maar als u al ook maar één koppel zonnebaarzen in de vijver laat dan is de kans op snelle voortplanting zeer groot. Koop dus nooit een ‘koppel’ zonnebaarzen voor uw vijver. U zult er zeker spijt van krijgen. Toch is het leuk om één zonnebaars in uw vijver te houden want als de zon op de vijver staat, kunt u zien hoe prachtig zijn of haar kleuren zijn. De zonnebaars helpt bovendien bij het bestrijden van parasieten in de vijver en omdat hij dus ook jonge vijvervissen zal eten, zorgt hij ook voor evenwicht in de vijver. Overbevolking zal door de zonnebaars zelden voorkomen.

– Soorten vijvervissen en hun kenmerken– Advies over uw vijver en uw vijvervissen bestand
Vijvervissen goudvis

Soorten vijvervissen en hun kenmerken

Goudvissoorten; Sarasas, comeetstaarten en shubunkins

Een sarasa wordt ook wel een comeetstaart genoemd. Deze vijvervissen zijn net als shubunkins een prima alternatief voor de normale goudvissen. De voortplanting van deze soort vijvervissen gaat wat langzamer waardoor overbevolking in de vijver wordt beperkt. Bovendien zijn deze vijvervissen goed zichtbaar omdat ze veel net onder het wateroppervlak leven. De sarasa heeft vaak twee kleuren: rood en wit. Er zijn echter ook helemaal rode of geheel witte sarasa’s. Ook is er een variant die oranje-wit van kleur is. Deze vijvervissen worden gemiddeld zo’n 20 centimeter groot. Deze goudvissoorten zwemmen tussen de 20 en 80cm diepte en zijn daarom goed zichtbaar.

Goudwinde of Blauwwinde

Deze vijvervissen zijn een prima aanvulling op een bestaand vissenbestand. Ze laten de vijverbodem met rust waardoor de kans op troebel vijverwater aanmerkelijk af zal nemen.

Goudwindes en blauwwindes planten zich vrij gemakkelijk voort. De kans op veel kleine vijvervissen in de vijver zal dus toenemen. Er bestaat dus een kans op overbevolking van vijvervissen als u hier niet op ingrijpt. U kunt dit inperken doormiddel van wat vissen eruit te scheppen en aan iemand anders te geven of in een andere vijver te zetten.

Een goudwinde wordt tussen 25 – 50 cm groot. Ze eten over het algemeen insecten. Soms kunt u droogvoer bijvoeren indien er te weinig natuurlijke voeding aanwezig is. De windes moeten in scholen gehouden worden want het is een echte scholenvis. Als u goudwindes gaat houden in de vijver heeft u eigenlijk minimaal 5 vijvervissen van deze soort nodig. De goudwinde en blauwwinde houden van zuurstofrijk water. Dus veel zuurstofplanten of een goede vijverbeluchting is vereist. Het zijn echte oppervlakte zwemmers daarom zijn ze altijd goed zichtbaar en leuk om in de vijver te houden.

Goudelritsen

Deze vijvervissen worden ook wel Mona Lisa vijvervissen genoemd. Ook de goudelrits zal zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Ook deze soort bevindt zich vaak net onder het wateroppervlak, waardoor ze prima te zien zijn. Korrelvoer wordt makkelijk gegeten al zijn het eigenlijk insecteneters net zoals goudwindes. Ze worden niet zo groot: rond de 10 centimeter. Goudelritsen zijn prima vijvervissen om te houden. Ze kunnen over het algemeen goed tegen wat mindere waterkwaliteit. De goudelrits blijft relatief klein. Vandaar dat we aanraden dit soort vijvervis niet te houden bij andere grote soorten.

Sluierstaart

De sluierstaart is ook een soort goudvis. Ze bewegen zich rustig en gracieus door het vijverwater. Er zijn overigens zeer veel sluierstaart soorten. In tegenstelling tot de meeste vijvervissen moeten sluierstaarten eigenlijk voer van de bodem eten net als steuren. Naast het houden van sluierstaarten in vijvers worden sluierstaarten ook vaak in aquariums gehouden. De kans op snelle voorplanting en dus overbevolking van de vijver is redelijk beperkt.

Goudvissen

De goudvis is de meest voorkomende soort vijvervis in Nederland en België. Toch is de goudvis eigenlijk geen geschikte soort vijvervis. Dit soort vijvervissen hebben de eigenschap zich snel te vermenigvuldigen waardoor de kans op overbevolking op kort termijn groot zal zijn. Daarnaast is de goudvis een karper soort. Vooral de wat grotere goudvissen vertonen dan ook hetzelfde gedrag als een karper dus zullen dan ook de vijverbodem omwoelen. Dit kan weer zorgen voor troebel vijverwater. Waardoor u de rest van de vijvervissen niet meer kan zien.

Advies over uw vijver en uw vijvervissen bestand

Wilt u graag weten wat er mogelijk is in uw vijver? Welke vijvervissen u kunt houden? Hoeveel vijvervissen u kunt houden en welke bij elkaar kunnen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs bij ons vijvercentrum. Hier kunnen we u adviseren en hebben we overigens een uitgebreid assortiment aan vijvervissen. Van siervissen, steuren tot de mooiste koi’s.

Heeft u nog geen vijver maar bent u van plan een vijver aan te leggen in uw tuin maar weet u nog niet wat voor soort vijver met wat voor soort vijvervissen? Ook dan helpen wij u graag verder!

Wij zijn experts op het gebied van vijvers. Van koi-vijvers en siervijvers tot en met zwemvijvers. Want ook in zwemvijvers kunnen vijvervissen! Hoe leuk is dat, zwemmen tussen uw eigen vijvervissen?! De mogelijkheden zijn immens, u moet alleen wel rekening houden met verschillende situaties en verschillende soorten vijvervissen. Maar daar kunnen we u bij helpen! Neem vrijblijvend contact op of kom eens langs bij onze showroom.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

DOWNLOAD HIER UW GRATIS VIJVER BROCHURE VOOR INFO & INSPIRATIE

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver?
Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatie gesprek!

Nog geen idee wat voor vijver u precies wilt?
Kijk dan eens in onze GRATIS te downloaden vijverbrochures voor meer info & inspiratie!

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN?
WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!
  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Toon van De Scheper in Oirschot

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

VOOR EEN GEZONDE & HELDERE VIJVER

REGELMATIG UW VIJVERWATER TESTEN

U kunt uw vijverwater zelf testen met verschillende soorten thuis-testen.

Hier kunt u de waterwaarden uit uw thuistest invullen en krijgt u gratis advies.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle vijver aanbiedingen, vijver tips, ontwikkelingen en trends.